Videós formátumok és vásárlási módok, minden kampánycélhoz

2018. október 12.

A mozgóképes hirdetés piaci térnyerése házon belül is tetten érhető, hiszen idénre már minden harmadik kampányunk tartalmaz videós lábat. A piaci trendeknek megfelelően folyamatosan új formátumokkal jelentkezünk, amelyek más és más hirdetői igényre adnak választ. Bejegyzésünkben az egytucatnál is több videós megoldásunkat – és az ezekhez tartozó, elérhető vásárlási konstrukciókat – kategorizáljuk a teljesség igénye nélkül annak megfelelően, hogy milyen célú kampányokhoz ajánljuk azokat.

Image és awareness- mindent a szemnek

A jellemzően UV vagy AV alapú videós kampányok esetén a legfőbb elvárás a formátumainkkal szemben a minél látványosabb megjelenés. A Video Mont Blanc, illetve a Video Olümposz egyidőben debütáltak 2015-ben, utóbbi a mai napig a legnépszerűbb mozgóképest formátumunk (évente 100-nál is több kampány produkciós listájában kap helyet). Mindkét megjelenés sajátossága a többfázisú hirdetéskiszolgálás: amíg a Video Mont Blanc esetén a képernyő oldalához tapadó, köralakú videoablakból, kattintásra érhető el a második, majd a harmadik, legnagyobb videolayer-fázis, úgy a Video Olümposz esetében, az első fázist egy sztenderd IAB méretű banner jelenti, melyre kattintva jut el a user a teljesen skinezhető full-page videoablakhoz. A testreszabhatóság, a CTA gombok és a teljes márkajelenlét méltán teszik tökéletes image formátumokká fenti megoldásainkat.

A hirdetési platformok közötti könnyebb átjárást segítve 2017 óta a Video Olümposz formátumunk már Youtube és Facebook videó beágyazással is működik.

Természetesen, a multiplatform fejlesztések jegyében mobil eszközön is több formátumot tudunk ajánlani Ügyfeleinknek. Ezek közül kiemelkedő hatékonyságúak a Video Olümposz Mobile és a görgetésre átforduló Video Mayon Mobile formátumok.

CPA – ha a megjelenés önmagában nem elég

Az imént bemutatott Video Olümposz formátumunk kétfázisú tulajdonsága miatt egy plusz mérési pontként – és ezáltal potenciális vásárlási metódusként – kerül be a médiatervbe: szerver oldalról mérhető, hogy a megjelenés hányszor nyílt ki az első fázisból a másodikba, azaz hányszor volt user aktivitás a hirdetésmegjelenés kapcsán. A leginkább TV fókuszú Ügyfeleknél hatékony hívószó lehet, ha a passzív mozgóképes tartalomfogyasztás helyett valamilyen biztos aktivitásért kell fizetni. A Cost Per Action (azaz CPA) konstrukció pontosan erre hivatott, hiszen ilyenkor az Ügyfélnek csak azon aktív felhasználók után van költsége, akik rákattintottak a videó első fázisára, kinyitva ezzel a testreszabható teljes képernyős videoablakot, és érdeklődésüket kifejezve a Hirdető szolgáltatása, terméke iránt. A CPA-alapú árazás további előnye, hogy gyakorlatilag az összes olyan AV grátiszként értelmezhető, amely nem járt videomegnyitással. Mivel az első fázis is márkázott, ezért a nem aktív felhasználók is rengetegszer találkoznak a hirdetéssel.

Garantált videomegtekintés – CPA és pre-roll egy helyen

Ugyancsak a Video Olümposz termékcsalád egyik újabb (2017-es) fejlesztése a Countdown variáns. A konstrukciót azoknak ajánljuk, akik kedvelik a Youtube pre-roll átugorhatatlan videóját, viszont annál jóval márkázottabb, látványosabb és felhasználóbarátabb megjelenésre vágynak.

A Video Olümposz Countdown rendelkezik az alapformátum minden tulajdonságával, de egy fontos dologban különbözik: a videomenyitást követően a full-page video layer egy meghatározott ideig (5-15 másodperc között) nem zárható be, így a felhasználó egészen biztosan találkozik a tartalommal. A formátum tehát az átugorhatatlan (unskippable) pre-roll előnyével rendelkezik anélkül, hogy a tartalomfogyasztását megzavarnánk, hiszen csak az első fázisra kattintó felhasználóknak indul el a visszaszámláló. Ebben a konstrukcióban a Hirdetőnek ismét csak a videomegnyitás után keletkezik költsége, a többi AV-t grátiszban kapja.

Instream videó – hiánypótló pre-roll a portfóliónkon

2018-ban elérhetővé tettük a pre-roll megjelenési lehetőséget is a portfólión, amely alapértelmezetten 10 másodperces átugorhatatlan (unskippable) részt jelent. A termék jellemzője, hogy nem kizárólag a klasszikus negotiated kampányok, hanem a programmatic private dealek részét is képezheti (természetesen a vonatkozó inventory terheltségtől függően).

Maximális performancia – videó CT alapon is

Legújabb fejlesztésünk – nem meglepően – szintén a Video Olümposz termékcsalád tagja, melyet egyszerűen Simple névvel láttunk el. Ez nem véletlen, hiszen mind megjelenésében, mind pedig a megjelenéshez szükséges leadandó anyagok tekintetében az alapformátum kompakt verziója. A skinezhető formátum ezúttal egyfázisú, így kattintásra a felhasználó egyből a landing oldalra jut. A termék bevezetésével teljessé – de korántsem véglegessé – tettük a videós kínálatunkat, hiszen a CT alapú videós formátummal már bármilyen kampánycélnak megfelelő megoldást tudunk kínálni az Ügyfeleinknek.

A videós – és egyéb – fejlesztéseink mind megtekinthetőek az Infinety Showroomban. A jövőbeli formátumainkhoz pedig továbbra is örömmel vesszük a piacról érkező javaslatokat és ötleteket, hiszen egyedüli vezérlőelvünkként, Hirdető Ügyfeleink igényei alapján fejlesztjük megjelenéseinket.