Viewable impression vs. viewability rate

2018. szeptember 14.

Az online hirdetési szegmens egyik – ha nem a legnagyobb – előnye a pontos mérhetőség. Ahogy újabbnál-újabb mérési metódusok és metrikák jelennek meg a piacon, a hirdetői oldal elvárásai is párhuzamosan növekedtek a kampányokra vonatkozó médiaoldali szolgáltatásokkal kapcsolatban.

A viewalble impression (VI) az utóbbi években egyre fontosabb mutatószámmá vált: a negotiated display kampányokban először csak a „nice to have” kategóriába tartozott, később viszont a programmatic buying térnyerésével már komoly KPI-ként szerepelt. A viewable impression mára a klasszikus display kampányok részét képezik olyannyira, hogy az Ügyfelek kéréseire legnyitottabb médiaoldali szereplők – köztük az Infinetyvel – már különálló vásárlási metódusként ajánlják a hirdetői szegmens számára.

Mi is pontosan a VI és a VI rate?

A VI - az IAB definíciót segítségül hívva - tulajdonképpen az a hirdetésmegjelenés, ahol a banner pixeleinek legalább 50%-a legalább 1 másodpercig látszódik a képernyőn. A VI rate – értelemszerűen – százalékosan mutatja meg, hogy milyen az AV-k és VI-k aránya.

A tapasztalat azt mutatja, hogy a hirdetői oldalon leginkább a viewability rate került előtérbe, érthető módon: ha 70%-os a láthatósági mutató, akkor 100 megvásárolt AV-ból 70 volt „látható”. Az így kapott százalékos eredmény jól összevethető és rangsorolható médiumonként és platformonként.

Ez szuper, de akkor mi a baj a VI rate-tel?

Önmagában természetesen semmi, ugyanakkor érdemes tovább gondolni a fenti példánkat: 100 AV megvásárlása esetén 70%-os VI arány mellett a hirdető tulajdonképpen 70 „darab” viewable impression-t vásárol 100 AV áráért, hisz egy bizonyos ráta elvárásából egyenesen következik az elvárt darabszám is. Ha a Hirdető számára a viewable impression elérése a cél, akkor gyakorlatilag olyan hirdetésmegjelenésért is fizet, amely számára nem releváns, nem "látható". Mi az Infinetynél azért javasoljuk Ügyfeleink számára a tisztán viewable impression, azaz VI alapú elszámolást, mert így a Hirdetőnek csak és kizárólag a kampánycélt szolgáló, látható hirdetésmegjelenések után keletkezik költségük.

Ha tovább visszük a gondolatmenetet, rájövünk, hogy ebben a vásárlási konstrukcióban minden nem viewable AV grátisz, hiszen pontosan 0 Ft lesz ezen megjelenések ára. Hétköznapibb példával élve, ha veszünk 100 darab gyümölcsöt, és abból 70 darab narancs, 30 viszont alma, akkor kár fizetni az almáért, ha én csak a narancsot szeretem. Mi olyan „gyümölcskosarat” kínálunk, amelyben csak narancs van, és csak a narancsot is kell kifizetni.

Természetesen most is az a cél vezérel bennünket, hogy a Hirdetők igényeire, kihívásaira szakmailag a legjobb megoldást ajánljuk, így amennyiben csak és kizárólag a viewability rate az Ügyféloldali riportoláshoz elfogadható metrika, úgy ennek megfelelően futtatjuk a kampányokat. Szeretnénk azonban hangsúlyozni azokat a lehetőségeket, amelyek talán nem elterjedtek a médiaoldalon, ugyanakkor szakmailag és üzletileg is abszolút előnyösnek tartjuk az Ügyfeleink szempontjából; ez számunkra a legfontosabb.